BU METEOR MARSTAN GELDİ

Fas’daki bir çölde 2011 yılında bulunan 320 gram ağırlığındaki siyah bir kaya parçasının yeni tip bir Mars meteoru olduğu anlaşıldı.

“Northwest Africa (NWA) 7034” adı verilen kaya parçasının yapısı ve kimyasının dünya üzerinde bulunan bütün objelerden farklı olduğu ve Kızıl Gezegen’e ait bir yapıda olduğu bildirildi.

ABD’deki New Mexico Üniversitesi’nden Profesör Carl Agee yürüttüğü araştırma hakkında BBC News’a yaptığı açıklamada “Meteor parçası Mars’a ait olduğu bilinen diğer meteorlara benzese de bazı yönlerden net bir farklılık da gösteriyor” dedi. Araştırmacıların yaptıkları analiz sonucunda bu meteor parçasının iki milyar yaşında olduğu anlaşıldı.

Dünya çapında bugüne kadar 100’den fazla Mars meteoru bulundu. Bunların hepsi astroid ya da kuyruklu yıldızların çarpışması sonucu uzayda geçirilen milyonlarca yıllık seyahatten sonra dünyaya ulaşıyor

Esas itibariyle bütün Mars meteorları temel özelliklerine göre üç sınıfa ayrılıyorlar: Shergotty, Nakhla ve Chassighy. Fakat Profesör Agee ve ekibi yeni bulunan NWA 7034’ün diğer sınıflara uymadığı ve dördüncü bir tür olduğu konusunda hemfikirler.

Ayrıca araştırmacılar yeni meteorun diğerlerine göre on kat daha fazla daha fazla su içerdiğini ve su açısından en zengin meteor olduğunu bildiriyorlar.


Profesör Agee “Bu meteor iki milyon yıl öncesine ait. Bugüne kadar bulduğumuz diğer üç sınıfa ait meteorlar ise yalnızca 200 ila 400 yıllık bir geçmişe sahip. Son çalışmalar bize Mars’ın ince bir atmosfer tabakasına sahip soğuk ve kuru bir gezegen olduğunu söylüyor. Fakat pek çok bilim insanı Mars’ın eskiden çok daha sıcak olduğuna, su kaynaklarına sahip olduğuna hatta canlı yaşamının da var olabileceğine inanıyor. Şimdi NWA 7034 Mars’ta gerçekleşen bu soğumanın ve kurumanın neden kaynaklandığını bize anlatabilir.” açıklamasında bulunuyor.