KARADELİK TELESKOBU

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi kara delikleri incelemek amacıyla uzaya gelişmiş bir teleskop göndermeye hazırlanıyor.

Güçlü teleskopla uzayın derinlikleri daha yakın ve daha net olacak.
"NuSTAR bir çok alanda bir ilk olacak. En gelişmiş kızılötesi ışın teleskopu olmanın yanı sıra bu ışınları ve toplanan verileri dijital kameralara aktaracak."

NASA, maliyeti 170 milyon doları bulan, uzayın derinlerine daha yakından göz atma imkânı sağlayacak son model NuSTAR teleskopu, en gelişmiş kızılötesi ışın teleskopu olmanın yanı sıra bu ışınları ve toplanan verileri dijital kameralara aktaracak.

Uzay araştırmalarında özellikle de, kara delik incelemelerinde yeni bir pencere açacağı söylenen teleskopun temmuzda planlanan fırlatılışı için son hazırlıklar sürdürülüyor.

133 aynayla görüş kapasitesi 100 kat artırılan teleskop, bu sayede 10 kat daha canlı görüntü elde edecek, böylece kara deliklerin oluşumları ve gelişimleri hakkında yeni bilgiler sağlayacak.

Kara delikler, görünmez olsa da, çevrelerindeki gaz kütleleri ile yıldızlar üzerindeki etkileri gözlemlenerek keşfedilmeleri mümkün.

Yıldızların ömrünü doldurarak yok olduğu süpernova patlamasıyla oluşan kara delikler, dışarıya ışık dahil hiçbir şey sızdırmıyor, kendilerine yaklaşan herşeyi içine çekerek de büyüyor.