BİR YILDIZDA MEGA PATLAMA

Gökbilimcileri şaşırtan Dünya’dan 60 ışık yılı uzaklıktaki küçük bir yıldızın yüzeyinde, Güneş’in çekirdek sıcaklığından 12 kat daha güçlü olan 200 milyon derecelik mega patlamalar belirlendi. Bilim insanları, benzer bir infilakın Güneş’te olması durumunda Dünya’nın çok kısa bir süreiçinde yok olacağını belirtiyor.

Şimdiye kadar tespit edilen en güçlü ve en sıcak yıldız patlaması olduğu tespit edilen olay,  23 Nisan’da NASA’nın Swift uzay teleskopu tarafından gözlemlendi. 60 ışık yılı (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki ikili cüce yıldız sistemi ‘DG CVn’ de ard arda gerçekleşen mega patlamalar, 4 Kasım 2003’te kayda geçirilen en güçlü Güneş patlamasından 10 bin kat daha büyük olması nedeniyle kaygı yarattı. ABD NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Stephen Drake, iki hafta boyunca süren en az 7 güçlü patlama gözlemlediklerini açıkladı. Drake, DG CVn’in, Güneş’in üçte biri boyutlarında iki cüce yıldızdan oluştuğunu ve yaklaşık 30 milyon yıl önce doğmuş olabileceğinin altını çiziyor.

Bilim insanları, Güneş’in üçte biri büyüklüğündeki yıldızdan nasıl bu kadar enerji açığa çıktığını araştırıyor. NASA’daki bilim insanları, anahtar faktörün kendi etraflarındaki aşırı hızlı dönüş olduğunu düşünüyor. ‘DG CVn’de söz konusu patlamanın gerçekleştiği yıldız, bizim Güneşimizden 30 kat daha hızlı dönüyor. Benzer güçteki bir patlamanın Güneş’te olması durumunda yeryüzünün ve diğer gezegenlerin kısa sürede yok olabileceği ise ürkütücü sonuç.